Samenwerking tussen Cello Leiden en Stichting Remedi (tot 2018)

Doel

De samenwerking tussen Cello Leiden (de Coöperatie Eerste Lijn Leiden en Omstreken) en Stichting Remedi was gericht op het verbeteren van de gezondheidszorg voor patiënten, zowel in de Leidse regio als internationaal. Door kennis en middelen te delen, boden zij kostenefficiënte, toegankelijke en up-to-date zorg, die ook in ramp- en noodgebieden wereldwijd inzetbaar was. Met een netwerk van specialisten en moderne communicatiemiddelen boden zij cruciale ondersteuning voor diverse gezondheidsprojecten, met focus op diabetes, longziekten, overgewicht en de preventie van hart- en vaatziekten.

Uitgangspunten

  1. Lokaal en Internationaal Bereik: Cello en Remedi gingen uit van het idee dat wat werkte voor een beperkte patiëntenpopulatie in Leiden ook op grotere schaal en in andere landen waarde kon hebben, vooral in crisisgebieden. Dit uitgangspunt vormde de basis voor hun interventies en het ontwikkelen van standaardprotocollen.
  2. Kennisdeling en Zelfzorgbevordering: Patiënten werden gestimuleerd zelf actie te ondernemen om hun gezondheid te verbeteren, met gebruik van eenvoudig te begrijpen, wetenschappelijk onderbouwde informatie.
  3. Gebruik van Meertalige Communicatie: Met taalkundig aangepaste brieven en protocollen maakte Cello essentiële informatie toegankelijk voor een bredere, meertalige doelgroep.
  4. Kostenefficiëntie en Duurzaamheid: Door samen te werken met andere instellingen en moderne technologieën zoals SMS en Skype te gebruiken, konden zorgoplossingen wereldwijd kosteneffectief worden gedeeld.
  5. Toegankelijkheid via Lokale Partners: Cello werkte nauw samen met buurtorganisaties, restaurants en sportscholen om gezondheid te bevorderen via sociale kanalen en publieke ruimtes, ook voor mensen met beperkte middelen.

Strategie

  1. Ontwikkeling en Verspreiding van Protocollen
    Cello creëerde drie typen meertalige protocollen:
    • Patiëntenbrieven (A-niveau): Gericht op begrijpelijke uitleg van gezondheidsadviezen voor patiënten.
    • Werkprotocollen (B-niveau): Standaarden en richtlijnen voor zorgverleners.
    • Kernartikelen Updates (C-niveau): Wetenschappelijke kerninformatie en updates voor zorgverleners.
  2. Technologie en Communicatie voor Brede Toegang
    Via Skype en SMS-protocollen (MUST – Medische Update SMS Tsunami) werd essentiële informatie wereldwijd snel beschikbaar gesteld. Deze kort opgebouwde richtlijnen waren bruikbaar in rampgebieden en noodsituaties, zodat essentiële kennis de juiste mensen snel kon bereiken, zelfs in afgelegen locaties zonder internet.
  3. Samenwerking met Stichting MEDIC voor Materiële Ondersteuning
    Dankzij de steun van Stichting MEDIC werd materieel beschikbaar gesteld aan projecten in binnen- en buitenland. Dit materiaal ondersteunde het werk van Cello en Remedi bij het opzetten en onderhouden van lokale gezondheidsprojecten.
  4. Buurtgerichte Zorg in Leiden
    Cello was actief betrokken bij wijkgerichte zorg via samenwerkingsverbanden met lokale voorzieningen, zoals sportcentra, buurtcentra en restaurants. Dit netwerk bevorderde een gezonde levensstijl op een toegankelijke en betaalbare manier.

Hoewel Cello in 2018 na jarenlange strijd helaas werd opgeheven, bleef Stichting Remedi zich wereldwijd inzetten voor het bevorderen van gezondheidszorg, waarvoor de stichting verschillende internationale onderscheidingen ontving. De samenwerking tussen Cello Leiden en Stichting Remedi droeg zo bij aan waardevolle gezondheidsprojecten die zowel lokaal als internationaal impact hadden. De website is vanwege die waarde nog steeds in de lucht onder www.leidenhuisarts.nl