Remedi heeft in de afgelopen jaren niet de mogelijkheid gehad om op basis van regelmatige bijeenkomsten met een grote groep vrijwilligers structurele projecten op te zetten volgens de door Remedi gehanteerde richtlijnen. Werk en persoonlijke omstandigheden van het bestuur hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.

Toch zijn we erin geslaagd met grote inzet bij grootschalige medische calamiteiten ondersteunende acties ondernemen waarbij de in de voorgaande jaren opgedane ervaringen en het opgebouwde netwerk een positieve factor betekenden voor het resultaat. Het sturen van veldhospitalen voor burgerslachtoffers van de Balkanoorlog, het mogelijk maken van de juiste behandeling van tientallen leukemie patiëntjes in een Kinderziekenhuis in het door oorlog getroffen Zagreb, het materieel en financieel ondersteunen van medische teams voor het door de Tsunami verwoeste Atjeh, het via een luchtbrug sturen van basispakketten medicijnen voor 300.000 mensen in het door een aardbeving getroffen Pakistan, het sturen 75.000 covid-vaccins naar Namibië en het sturen van medicijnen en chirurgische materialen naar Oekraïne en het ontwikkelen van noodprotocollen die tijdens grootschalige calamiteiten per satelliet over het getroffen gebied werden verspreid. Ook deze acties bij de hierboven genoemde calamiteiten hebben bijgedragen aan kennis en ervaring en hebben het functionele netwerk verder uitgebreid.  

Nog steeds met vrijwilligers en een niet betaald bestuur richt stichting Remedi zich op een drietal kernactiviteiten.

1) Heruitgifte van Retourmedicatie

Via www.verspildepillen.nl zet Remedi zich in voor de heruitgifte van ongebruikte, geretourneerde medicijnen. Dit initiatief voorkomt verspilling van bruikbare medicatie en biedt een duurzamer alternatief voor vernietiging, met als doel zowel kosten als milieu-impact te reduceren.

2) Stimuleren van Voedselbossen en Biodiversiteit

Via www.hofvanmatilo.nl ondersteunt  Remedi is samenwerking met de Gemeente Leiden een beginnend voedselbos in Wijk Roomburg in Leiden. Daarnaast start, stimuleert en ondersteunt Remedi initiatieven voor biodiversiteit rondom buurthuizen in Leiden en omgeving. Dit draagt bij aan een duurzamere stad, waar lokale gemeenschappen kunnen leren en profiteren van gezonde, lokaal geproduceerd voedsel en zelfvoorzienende ecosystemen.

3) Monitoring fijnstof temperatuur en geluid

Via https://www.sensorleiden.nl richt Remedi zich in samenwerking met het LUMC op het monitoren van fijnstof, temperatuur en geluid. Het platform brengt real-time gegevens in kaart om bewustzijn te vergroten over luchtkwaliteit en stedelijke oververhitting. Dit helpt beleidsmakers en burgers bij het nemen van geïnformeerde beslissingen voor een gezondere leefomgeving.