www.volkskrant.nl/columns-opinie/mevrouw-kaag-vraag-om-onze-hulp-aan-gaza~b099d39c7/

Wat kan Nederland doen voor Gaza?

Open brief aan de Nederlandse regering: Maak mobiele klinieken mogelijk voor Gaza

Betreft: Noodzaak tot onmiddellijke medische hulp in Gaza – inzet van tientallen Nederlandse stadsbussen als mobiele klinieken.

Geachte leden van de regering,

De humanitaire ramp in Gaza heeft ongekende proporties aangenomen. De totale vernietiging van de gezondheidszorg en infrastructuur is door internationale instanties, inclusief de president van de Verenigde Staten, erkend. Maar erkenning zonder actie is leeg en betekenisloos. Nederland heeft nu de kans om daadwerkelijk een verschil te maken.

Wij roepen de Nederlandse regering op om tientallen overtollige dieselstadsbussen onmiddellijk beschikbaar te stellen en deze, met minimale aanpassingen, in te richten als mobiele klinieken voor Gaza.

Waarom nu?

Na maanden van verwoesting is er in Gaza geen functionerend zorgsysteem meer. De WHO hanteert een noodhulpstructuur in drie niveaus (A, B, C), waarbij mobiele klinieken (level A) de meest dringende basiszorg kunnen bieden. Dit is een effectieve manier om medische hulp te brengen waar klinieken en ziekenhuizen niet meer bestaan.

Tegelijkertijd komen in Nederland wegens de energietransitie tientallen stadsbussen vrij die eenvoudig kunnen worden omgebouwd tot mobiele medische posten. Met de inzet van het leger, brandweerkazernes en vrijwilligers kunnen deze bussen in korte tijd worden ingericht als volledig functionerende eerstelijns medische units.

Hoe Nederland kan helpen

  • 100 bussen = zorg voor 1 miljoen mensen:
    De International Dispensary Organisation (IDA) in Weesp kan noodhulpkits leveren voor rond de €1.000 per kit, waarmee 3 maanden lang 10.000 mensen kunnen worden geholpen.
  • Zonnepanelen voor energievoorziening:
    De bussen kunnen zelfstandig opereren met zonnepanelen, waardoor ze direct inzetbaar zijn zonder afhankelijkheid van een ingestorte energie-infrastructuur.
  • Snelle inzetbaarheid:
    Door samenwerking met defensie, hulporganisaties en medische vrijwilligers kunnen deze mobiele klinieken binnen weken operationeel zijn.

Van stilzwijgen naar effectieve solidariteit

Nederland en Europa hebben te lang gezwegen over de humanitaire ramp die zich in Gaza voltrekt. Nu er een wapenstilstand is, is dit hét moment om over te gaan van morele verontwaardiging naar daadwerkelijke actie. De bevolking van Gaza heeft geen tijd voor bureaucratische vertragingen en politieke afwegingen. Dit is een kans om te tonen dat Nederland humanitaire principes niet alleen onderschrijft, maar er ook naar handelt.

Wij hopen en verwachten een directe reactie in de vorm van een toezegging en een bescheiden budget voor de onmiddellijke start van dit proces. Humanitaire hulp mag niet onderhevig zijn aan pervers gestuurde politieke uitstel. Gaza heeft nú actie nodig.

Met dringende groet,

Walter Schrader Huisarts en Rampenarts

Voorzitter Stichting www.remedi.org