Het doel van het pilotonderzoek was zicht te krijgen op de werkelijke verspilling van medicatie. Met het sterk verbeteren van het registratiesysteem willen we ervoor zorgen dat deze registratie efficiënter en gebruiksvriendelijker wordt, wat zal bijdragen aan de nauwkeurigheid van onze gegevens en het succes van toekomstig onderzoek.

Uitgangspunt:
Tijdens het eerste pilotonderzoek najaar 2023 maakten we gebruik van een slechts deels gedigitaliseerd systeem. Er was een enthousiaste deelname van 78 openbare apotheken.  Voor de nieuwe tellingen, die vanaf november van start zullen gaan, hebben deelnemende apothekers de mogelijkheid om gebruik te maken van een sterk verbeterde vorm van registratie, die we ook toegankelijk maken voor apotheekhoudende huisartsen en milieu straten. We hopen op datzelfde enthousiasme bij veel meer deelnemers.

Werkwijze:
Voor de prijsbepaling maakten we al gebruik van de Z-index, bij Apothekers wel bekend. In ons nieuwe telsysteem is de Z-index volledig geïntegreerd en wordt continu bijgehouden. Apothekers kunnen gebruik maken van hun eigen scanner om met QR- of barcodes direct alle relevante gegevens van de medicatie te registreren . De software biedt daarnaast de mogelijkheid om, door het intypen van slechts enkele letters van het product, automatisch een keuze te maken uit de middelen in de Z-index. Tijdens de testfase is gebleken dat de snelheid van registratie met deze mogelijkheden aanzienlijk is toegenomen. Alle registraties worden automatisch verzameld in een centrale database, die beschikbaar is voor analyse. Daarnaast krijgen gebruikers automatisch inzicht over medicijntekorten. Met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving, kan indien nodig rest- of retourmedicatie elders worden ingezet.

De uitbreiding van de telling naar milieu straten en zorginstellingen ligt in de planning. De gedoogconstructie die momenteel wordt toegepast in 14 ziekenhuizen kan onder dezelfde voorwaarden mogelijk ook plaatsvinden bij verpleeginstellingen die vallen onder de Wet langdurige zorg (WLZ).

Het softwarepakket is gratis en kan door apothekers en apotheekhoudende huisartsen worden aangevraagd via www.verspildepillen.nl. Er zijn geen kosten en geen verplichtingen aan verbonden, maar we hopen dat bij vervolgonderzoek nog meer apotheken bereid zijn om data in te vullen. Dit zal de nauwkeurigheid van het onderzoek verder verbeteren.